Uitspraak Raad van State procedure Warder Weide

ingevoerd op 09-11-2015

Op 14 oktober 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) een tussenuitspraak gedaan op de twee beroepschriften die waren ingediend tegen het bestemmingsplan ”Herontwikkeling Warder 52”. Het merendeel van de beroepsgronden is afgewezen. Alleen het formele punt dat GS niet bevoegd waren af te wijken van de provinciale verordening slaagt en daarom moest het bestemmingsplan alsnog voldoen aan de voorwaarde uit de verordening dat de uitvoering van het project leidt tot een vermindering van de bebouwde oppervlakte. 

Wat was er aan de hand:

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om met toepassing van de provinciale Ruimte voor Ruimte-regeling op dit voormalige agrarische perceel maximaal 14 woningen te bouwen. GS hebben deze regeling uitgewerkt in een uitvoeringsregeling. Daarin is bepaald dat bij verplaatsing van een agrarisch bedrijf, niet hoeft te worden voldaan aan de voorwaarde uit de verordening dat de bebouwde oppervlakte afneemt. Volgens één van de appellanten mochten GS dat niet en de Afdeling is het daarmee eens. Daarom moest toch worden voldaan aan de eis dat de bebouwde oppervlakte afneemt bij realisering van het project.

Om te laten zien dat aan die voorwaarde wordt voldaan, hebben de gemeenteraad en de ontwikkelaar een berekening gemaakt van de oppervlakte van de agrarische bebouwing en de oppervlakte van de nieuwe woonbebouwing die volgens het bestemmingsplan mag worden gebouwd. Volgens de Afdeling is die berekening echter nog niet duidelijk genoeg.

Daarom geeft de Afdeling de gemeente de gelegenheid om

1) of alsnog inzichtelijk te maken dat de bebouwde oppervlakte in de nieuwe situatie afneemt ten opzichte van wat er stond, of

2) het bestemmingsplan aan te passen zodat er minder gebouwd mag worden dan wat er stond. Bij de berekening van de bebouwde oppervlakte mogen behalve gebouwen, ook bouwwerken worden meegerekend.

De gemeente moet daar binnen 26 weken mee aan de slag.

 

Wij verwachten dat de verkoop in maart 2016 start en dat er nog voor de zomervakantie gestart kan worden met de bouw van de woningen.

Warder 52 met coderingen Warder 52 met coderingen